Vragen
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Voedselbank Gorinchem, het voedselpakket, doneren en hoe je klant of vrijwilliger kunt worden.
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail aan info@voedselbankgorinchem.nl, dan nemen wij graag contact me je op.
Algemene vragen
Hoeveel klanten heeft de Voedselbank Gorinchem?
Wij hebben op dit moment bijna 190 huishoudens die wij wekelijks voorzien van voedsel. Dit betekent dat het voedsel dat wij uitdelen bijna 450 monden voedt.
Uiteraard wijzigt het aantal klanten wekelijks. Wij zijn blij met de hulp die wij kunnen bieden, maar hopen dat onze klanten altijd zo snel mogelijk niet meer afhankelijk zijn van onze hulp.
Eén van de uitgangspunten van ons werk is daarom dat onze klanten, naast voedselhulp, ook geholpen worden om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden. Dat doen we niet zelf, maar daarbij maken we gebruik van experts in ons netwerk.
Hoeveel vrijwilligers werken er bij de Voedselbank Gorinchem?
Onze Voedselbank heeft op dit moment meer dan 80 vrijwilligers, van jong (15 jaar) tot oud (82 jaar), van mensen die naast een betaalde baan bij ons werken tot mensen zonder betaalde baan. Vanuit Gorinchem, maar ook daarbuiten, voor een paar uurtjes per week tot hele dagen. Het is een mooi team met hart voor voedsel en oog voor mensen. Iedereen die bij de Voedselbank werkt, doet dit volledig onbezoldigd.
Deze vrijwilligers werken in verschillende afdelingen: intake, vrijwilligers- en cliëntencoördinatie, uitgifte- en winkelcoördinatie, uitgifte, logistiek, voedsel- en fondsenwerving, ICT, PR en bestuur.
Wil je meer informatie over werken bij de Voedselbank? Lees dan hier verder.
Is de Voedselbank dagelijks open?
Nee, onze Voedselbank is iedere donderdag van 12.00 tot 17.30 uur open. Onze klanten kiezen binnen deze tijden een tijdsblok waarin zij samen met een vrijwilliger boodschappen doen.
Waar kan ik een klacht over de Voedselbank Gorinchem melden?
Heb je een klacht, stuur dan een e-mail naar info@voedselbankgorinchem.nl. Wij nemen dan graag contact met je op.
Voedselpakket
Waar zit er allemaal in een voedselpakket?
Waar veel voedselbanken pakketten uitdelen, winkelen onze klanten samen met een vrijwilliger zelf door ons winkel. Naast dat het enorm fijn is voor de klanten dat zij zelf hun boodschappen kunnen kiezen, wordt er door deze manier van werken ook nog minder voedsel verspild. De hoeveelheid boodschappen die gekozen kunnen worden zijn afhankelijk van de gezinsgrootte.
Voor het assortiment in onze winkel zijn we afhankelijk van het gedoneerde voedsel, dat wij veelal zelf nog aanvullen met verse producten. Op deze manier proberen wij iedere week een zo gevarieerd en gezond aanbod voor onze klanten te hebben.
Eén van de uitgangspunten van ons werk is daarom dat onze klanten, naast voedselhulp, ook geholpen worden om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden. Dat doen we niet zelf, maar daarbij maken we gebruik van experts in ons netwerk.
Wat zijn de THT en TGT datum?
THT staat voor tenminste HOUDBAAR tot. TGT voor te GEBRUIKEN tot.
De THT-datum staat op producten die niet snel bederven en geeft aan wanneer de kwaliteit achteruit zou kunnen gaan. Vaak is dit echter nog wel veilig te eten.
De TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten en moet dus letterlijk genomen worden. Tenzij producten ingevroren zijn, dan kunnen ze langer bewaard worden.
Je kunt de houdbaarheidcriteria nalezen op de pagina “Houdbaarheid voedsel”.
Is al het voedsel veilig?
Ja. We zijn gecertificeerd o.g.v. voedselveiligheid (HACCP) en worden jaarlijks gecontroleerd.
Worden er ook producten meegegeven die over datum zijn?
Af en toe. Sommige producten die de THT (Tenminste Houdbaar Tot)-datum bereikt hebben, zijn niet meer geschikt voor verkoop, echter nog prima geschikt voor consumptie. Ook ingevroren producten kunnen langer houdbaar zijn dan de THT (Tenminste Houdbaar Tot)- of TGT (Te Gebruiken Tot)-datum aangeeft. Bij het uitdelen van deze producten leven wij strenge regels na.
Je kunt de de houdbaarheid criteria nalezen op de pagina “Houdbaarheid voedsel”.
Client worden
Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?
Je komt in aanmerking wanneer je besteedbaar bedrag lager is dan de norm. Het besteedbaar bedrag is wat je overhoudt na jouw financiële verplichtingen. Lees hier de huidige normen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met onze afdeling intake via intake@voedselbankgorinchem.nl
Eén van de uitgangspunten van ons werk is daarom dat onze klanten, naast voedselhulp, ook geholpen worden om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden. Dat doen we niet zelf, maar daarbij maken we gebruik van experts in ons netwerk.
Hoe kan ik me aanmelden bij de Voedselbank?
Je kunt jezelf aanmelden of via een hulpverlener aangemeld worden bij de Voedselbank Gorinchem. Wij hebben hiervoor een aanmeldformulier.
Kom je er niet uit, of heb je aanvullende vragen over het aanmelden? Neem dan contact met ons op via intake@voedselbankgorinchem.nl.
Vrijwilliger worden
Waar kan ik me aanmelden als ik vrijwilliger wil worden?
Onze Voedselbank heeft vele vrijwilligers, van jong (15 jaar) tot oud (82 jaar), van mensen met een betaalde baan tot mensen zonder betaalde baan. Vanuit Gorinchem, maar ook daarbuiten, voor een paar uurtjes per week tot hele dagen. Het is een mooi team met hart voor voedsel en oog voor mensen. Iedereen die bij de Voedselbank werkt, doet dit volledig onbezoldigd. Samen werken aan armoedebestrijding in Gorinchem biedt persoonlijke verrijking én voldoening.
Help je mee? Jouw kennis en ervaring maken het verschil. Bekijk onze pagina vrijwilligers eens.
Kan ik ook eenmalig meehelpen?
Graag zelfs! Het is mogelijk om eenmalig te helpen bij een supermarktactie, bekijk hiervoor de pagina Acties. Heb je een ander goed idee hoe je onze kunt helpen? Wij kijken uit naar jouw e-mail via info@voedselbankgorinchem.nl
Krijg ik salaris/vergoedingen als vrijwilliger?
Nee, iedereen die bij een Voedselbank werkt doet dat volledig vrijwilliger en krijgt geen vergoeding. Zowel bij een lokale Voedselbank, als bij onze landelijke vereniging van Voedselbanken.
Doneren
Hoe kan ik doneren?
Een donatie in de vorm van geld kun je doen via onze “Steun ons” pagina. Maar je kan ook direct doneren via onderstaande doneerknop.
Neem voor grotere giften contact met ons op via info@voedselbankgorinchem.nl. Alvast onze hartelijk dank!
Eén van de uitgangspunten van ons werk is daarom dat onze klanten, naast voedselhulp, ook geholpen worden om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden. Dat doen we niet zelf, maar daarbij maken we gebruik van experts in ons netwerk.
Kan ik ook eenmalig geld doneren, of alleen maandelijks?
Groot, klein, eenmalig of maandelijks, iedere donatie is er één en elke donatie wordt gewaardeerd.
Kan ik voedsel doneren en zo ja, waar?
Heb je voedsel dat je wilt doneren aan de Voedselbank? Stuur dan een mailtje naar info@voedselbankgorinchem.nl.
Kan ik ook speelgoed, kleding of meubilair doneren?
Speelgoed, kleding en meubilair kunnen wij helaas niet aannemen en uitdelen. Gelukkig zijn hiervoor andere initiatieven in Gorinchem, waaronder voor speelgoed de Speelgoedbank of voor kleding het Leger des Heils en Samen één Gorinchem.
Welke donaties kan ik als bedrijf doen?
Er is de mogelijkheid om geld te doneren, maar ook een donatie in de vorm van voedsel, arbeid of producten wordt erg gewaardeerd. Neem via info@voedselbankgorinchem.nl contact met ons op.
Zijn donaties fiscaal aftrekbaar? (ANBI)
De Voedselbank is een Algemeen Nut Beogende Instelling, wat voordeel oplevert wanneer u geld schenkt, u kunt er dan aftrek voor krijgen in uw aangifte inkomstenbelasting. Ons ANBI-nummer is 8141.13.928.
Wat gebeurt er met mijn donatie?
Financieel zijn we volledig afhankelijk van giften en donaties om ons werk te kunnen uitvoeren. Hoewel we met uitsluitend vrijwilligers werken, hebben we wel andere kosten. Denk aan huisvestingskosten, verzekeringen en de kosten van transport. Deze worden gefinancierd door middel van donaties, giften en subsidie.
Daarnaast ontvangen wij niet altijd voldoende voedseldonaties om onze klanten van voldoende voedsel te voorzien. Wij kopen daarom geregeld verse producten bij om zo een gevarieerd en gezond aanbod te hebben.