Bestuurslid ­Leontien­ van Honk in de Stad Gorinchem

22 mei 2023 |

Deze week staat ons bestuurslid Leontien van Honk in de Stad Gorinchem. Ze vertelt o.a. over het project “onder de radar” dat wij aan het uitwerken zijn. Lees hieronder het hele artikel.

GORINCHEM De 45-jarige Leontien van Honk-Romeijn uit Gorinchem werkt als zelfstandige en voert onder andere opdrachten uit als eventmanager en communicatieadviseur. Ze is betrokken bij GorkumNext, een kennisplatform voor startende en groeiende ondernemers en zit in de evenementencommissie van de IKG Ondernemingsvereniging. Daarnaast bekleedt Leontien sinds september vorig jaar de functie van bestuurslid bij de Voedselbank Gorinchem. 

Leontien omschrijft zichzelf als een regelneef, een aanpakker die graag mensen met elkaar in verbinding brengt om samen dingen voor elkaar te krijgen.

Mensen helpen
Leontien doet graag iets voor mensen die het zelf niet kunnen. Dat is haar belangrijkste reden om vrijwilligerswerk te doen bij de Voedselbank Gorinchem. Leontien: ,,De Voedselbank heeft meer dan tachtig vrijwilligers. Samen zorgen wij ervoor dat zo’n 165 klanten wekelijks op donderdag boodschappen kunnen doen. Iedere klant heeft een ander verhaal, maar allemaal hebben ze zoveel financiële zorgen dat het tijdelijk op tafel zetten van een voedzame en gezonde maaltijd even niet haalbaar is. Wij helpen hen aan eten, drinken en andere basisbehoeften, maar ook aan een sociaal contact en een luisterend oor.”

Leontien haalt veel voldoening uit haar werkzaamheden bij de Voedselbank. ,,Ik kan enorm genieten van de verwondering die ik zie als mensen voor het eerst bij de Voedselbank binnenkomen. Bij zowel nieuwe klanten als sponsoren, donateurs en scholieren die wij regelmatig rondleiden. Verwondering, omdat wij geen pakketten uitdelen, maar onze klanten zelf met een vrijwilliger door de winkel gaan en hun boodschappen uitzoeken. Het voelt meer als een buurtsuper met de fijne gemoedelijke sfeer die je daar verwacht.”

Trots
,,Ik ben trots op de klanten. Naast schaamte en onbekendheid is ‘trots’ een belangrijke reden voor mensen om niet om hulp te vragen. Het vergt dus echt wel moed en het verleggen van eigen grenzen om bij ons aan te kloppen. Wij weten dan ook zeker dat wij veel meer mensen in Gorinchem kunnen helpen als wij ze zouden kennen. Hiervoor starten we binnenkort een project op.”

Ondernemende stad
,,Ik hou enorm van Gorinchem. Ik vind de binnenstad een heerlijke plek om te wonen. Ook om te werken is Gorinchem een fantastische en ondernemende stad. Ik heb het geluk dat ik steeds meer in en voor de stad mag doen. Als ik iets zou toejuichen, dan is het nog meer samenwerking en verbinding. Op het gebied van armoedebestrijding worden hier momenteel al mooie stappen in gezet op initiatief van de gemeente, maar hierin kunnen we samen nog veel verder komen.”

Door Lex van Steenis