Bij de Voedselbank Gorinchem, is Hannie de Kuiper aan het werk. Ze is 73 jaar jong en zeer actief als vrijwilliger voor de Voedselbank Gorinchem. Hannie is druk aan het schoonmaken: “Dit doen we op dinsdag met een aantal dames, daarnaast zorgen we dat de schappen met lang houdbare producten worden aangevuld.”

Dinsdag is een dag waarop hier veel gebeurd. Het is dan een komen en gaan van vrijwilligers. “Er worden producten geleverd die we gelijk opruimen en er gebeurt nog van alles tussendoor. Zo is er bijvoorbeeld nu een rondleiding bezig voor een groep kinderen van een basisschool”. Hannie legt deze kinderen dan ook gelijk in de watten. “Ze krijgen wat te drinken en ik zet er altijd wat te snoepen bij voor die kinderen”. Hannie vertelt dit met zoveel warmte, dat straalt echt gelijk vanaf.

Ongeveer 6 jaar geleden kwam Hannie samen met haar man Hans de Kuiper (o.a. penningmeester Voedselbank Gorinchem red.) bij de Voedselbank terecht om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Nu komt het koppel hier vrijwel dagelijks over de vloer om ervoor te zorgen dat de winkel op de donderdagmiddag voor de klanten kan draaien.

Waarom Hannie bij de Voedselbank wil werken? Eigenlijk is deze vraag moeilijk te beantwoorden vindt ze zelf… Al volgt het antwoord snel: “Ik wil graag klaarstaan voor en een steentje bijdragen aan de mensen die het moeilijk hebben”. “Laatst raakte ik in gesprek met twee onbekende mensen, ze hadden een sterk maar vooral negatieve mening over de klanten van de Voedselbank”. Hannie gaat dan ook graag het gesprek aan, “ik vertel graag zo veel mogelijk over de Voedselbank en dat het ook echt iedereen kan overkomen. Van de bijna 170 huishoudens die bij ons komen, is geen  achtergrondverhaal hetzelfde”. Hannie vult haar verhaal verder aan, “Aan het einde van het gesprek waren deze mensen vooral verbaasd en positief verrast. Men heeft soms nog steeds een verkeerd beeld van hoe de Voedselbank werkt”.

Op de vraag welke veranderingen Hannie op dit momenteel bij de Voedselbank, antwoordt ze met een bezorgde blik: “Het wordt steeds maar drukker en drukker, de groei van het aantal klanten in de week merken we iedere donderdag opnieuw”. “Soms is een klant wat teleurgesteld doordat er de laatste tijd minder producten beschikbaar zijn. De Voedselbank Gorinchem zorgt ervoor dat iedereen boodschappen meekrijgt volgens de ‘Schijf van Vijf’. De Voedselbank koopt hiervoor de laatste maanden veel extra producten bij omdat er minder wordt gedoneerd. Als iemand ondankbaar is, vind ik dat lastig. Men ziet niet altijd hoeveel moeite we doen om überhaupt al deze boodschappen te kunnen realiseren. Vanuit de meeste klanten is er gelukkig vooral veel begrip en is men erg dankbaar voor wat ze mee kunnen nemen naar huis. Daar doen we het voor.”

Wat iedereen over de Voedselbank Gorinchem moet weten volgens Hannie? “Dat alles wat we doen voor de Voedselbank vanuit een goed hart komt. Ik hoop dat de vooroordelen verdwijnen en dat de zorgelijke verandering van het stijgen van de klanten af gaat nemen”.


Doe je voor 31 oktober een donatie via de online collectebus, dan wordt jouw bedrag verdubbeld door het Armoedefonds!

Wil je meer weten over vrijwilliger worden bij de Voedselbank? Neem contact met ons op via  info@voedselbankgorinchem.nl.