Dinsdag 13 december

Ons woord van 2022 is dankbaarheid.
Dankzij de steun van zoveel Gorinchemmers werd een spannend jaar toch vooral ook een heel mooi jaar.

Een jaar waarin onze creativiteit en flexibiliteit af en toe flink op de proef werden gesteld, waarin onze penningmeester er nóg een paar grijze haren bijkreeg en de schappen in onze winkel regelmatig net te leeg waren. Een jaar waarin ons klantenbestand groeide van 120 naar 190, waarmee we momenteel 430 personen van voedsel voorzien en daarnaast nog in samenspraak met de Gemeente Gorinchem tijdelijk zo’n 100 Oekraïnse vluchtelingen hielpen.

2022 Werd een jaar waarin wij veel gaven, maar ook veel mochten ontvangen. Hulp van supermarkten, bedrijven, scholen, kerken en serviceclubs. Spontane donaties van particulieren, nieuwe maandelijkse donateurs, heerlijk warme vesten voor onze vrijwilligers, vriendenclubs die acties bedachten en collega’s die samen voedsel verzamelden in ons Voedselbankje.

Ook zochten we nog meer naar de verbinding in het Gorinchems sociaal domein, om onze klanten naast voedsel nog meer aan een luisterend oor en aanvullende hulp te helpen. Zo worden onze klanten momenteel geadviseerd door een energiecoach.

Wij sluiten het jaar dus in dankbaarheid af. We kijken uit naar mooie feestdagen om daarna met nieuwe energie 2023 in te gaan.

Voorspellingen over het nieuwe jaar durven wij in deze roerige tijden niet te doen. Maar dankzij onze 83 vrijwilligers en uw steun kijken we het met vertrouwen tegemoet.

Wij wensen je heel fijne feestdagen!

Bestuur Voedselbank Gorinchem

Dinsdag 22 november

Vacatures

Met oog voor voedsel en hart voor mensen zetten wij ons in, om de momenteel 180 klanten wekelijks te voorzien van een voedselpakket.

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar:

Ons aanbod
Samen werken aan armoedebestrijding in Gorinchem biedt persoonlijke verrijking en voldoening. Dit doe je samen met een fantastisch team van meer dan 80 vrijwilligers.

Reageren
Meer informatie over de Voedselbank is hier op onze website te vinden.
Heb je nog meer vragen of wil je je interesse kenbaar maken? Neem dan contact op met Hans de Kuiper (hans@voedselbankgorinchem.nl of 06-53 44 60 38).

Vrijdag 21 oktober:

Bestuur Voedselbank klimt op de zeepkist
Met drie kratjes voedsel en een stapel factsheets stonden wij donderdagavond 20 oktober op ‘de zeepkist’ voor de Gorinchemse Gemeenteraad om aandacht te vragen voor onze uitdagingen.

Op dit moment doen wij al iedere week voor gemiddeld € 1.500,00 boodschappen om de boodschappenkratten van onze klanten goed en gezond gevuld te krijgen.
De verwachting is dat enerzijds het aantal klanten de komende maanden nog verder gaat toenemen en aan de andere kant voedseldonaties verder afnemen.

De energiecrisis, de hoge inflatie en het niet indexeren van uitkeringen, AOW en pensioenen komen enorm hard aan bij velen. Vooral diegenen die al maar net hun hoofd boven water kunnen houden.
Daarnaast heeft Voedselbanken Nederland de normbedragen verhoogt, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor een Voedselpakket.

Helaas is het afgelopen jaar landelijk 30% minder voedsel opgehaald door Voedselbanken. Dit komt o.a. door de “to good go” acties van de supermarkten. Hierdoor blijven minder producten voor de Voedselbank over. Ook doneren grote fabrikanten minder door optimalisatie van hun productie en logistieke processen.

Gelukkig zijn we creatief en ontzettend dankbaar voor de grote inzet van onze 83 vrijwilligers. Zo is er een levendige ruilhandel tussen de Voedselbanken in de regio. Onze chauffeurs rijden wat af. Ook werken we hard aan het vinden van nieuwe leveranciers én donateurs en wordt momenteel nagedacht over het verruimen van onze openingstijden om de toestroom van klanten aan te kunnen.
We hebben deze Week van de Voedselbanken aangegrepen om dagelijks aandacht te vragen voor onze Voedselbank op onze social media kanalen én er loopt een online collectebus actie. Door de hoogte van onze wekelijkse boodschappen kunnen we iedere euro hard gebruiken.

Onze concrete vraag aan de Gemeenteraad luidde dan ook:
Wat kunnen en willen jullie voor ons en al die Gorinchemmers die ons keihard nodig hebben doen?

Vrijdag 23 september:

Spagaat Voedselbank Gorinchem
Het aantal klanten neemt wekelijks toe, maar de toelevering van de producten daalt.

Vanaf januari 2022 is het klantenbestand gestegen van 123 naar 160 huishoudens. Er zijn momenteel 374 personen die wekelijks van de Voedselbank eten. Wat hierbij opvalt is dat 118 personen jonger dan 18 jaar zijn, daarnaast stijgt het aantal 60+ huishoudens. De enorme stijging wordt mede veroorzaakt door de energiecrisis en de hoge inflatie.

De verwachting is dat het aantal klanten de komende maanden nog verder gaat toenemen nu steeds meer energiecontracten aflopen en gezinnen in o.a. sociale huurwoningen verder in financiële problemen gaan komen. Daarnaast zal de verruiming van de criteria vanuit Voedselbanken Nederland zorgen voor meer klanten bij onze Voedselbank. Het normbedrag per persoon is per 17 september verhoogd van € 100,00 naar € 110,00 en het basisbedrag per huishouden van € 150,00 naar € 190,00 als compensatie voor de stijging van de kosten van het levensonderhoud.

Gelijktijdig met de toename van het aantal klanten, zien wij ook de voedsel en financiële donaties teruglopen. Het afgelopen jaar is er landelijk 30% minder voedsel opgehaald. Dit komt mede door de “to good go” acties van de supermarkten. Hierdoor blijven minder producten voor de Voedselbank over. Ook doneren grote fabrikanten minder door optimalisatie van hun productie en logistieke processen.

Het doel van de Voedselbank is het helpen van de armste mensen en het voorkomen van verspilling van voedsel, alle zeilen moeten in deze periode worden bijgezet om wekelijks een goed en gezond pakket voor de klanten samen te stellen. Er is dan ook een levendige ruilhandel tussen de Voedselbanken in de regio. Ook wordt hard gewerkt om nieuwe leveranciers en donateurs te werven, maar helaas valt dit in deze tijd om begrijpelijke redenen niet mee.

Dinsdag 26 juni 2022:

Voedselbank Gorinchem staat voor u klaar!

 

Helaas heerst er nog steeds een schaamtecultuur rondom de Voedselbank, om als toekomstige klant de figuurlijke drempel over te gaan en hulp te vragen is een grote stap en dat snappen de vrijwilligers van de Voedselbank. Wekelijks komen er momenteel 1 tot 2 gezinnen bij, mede veroorzaakt door de energiekosten en hoge inflatie redden zij het (net) niet meer.

Hulp van de Voedselbank kan dan een mogelijke uitkomst zijn.
Eenmaal over de drempel krijgen wij geregeld positieve reacties teruggekoppeld van onze klanten, zij zijn blij met het wekelijkse voedselpakket maar ook dat zij zich zeer welkom voelen. De vrijwilligers staan open voor een gezellig praatje en zijn ook soms het oh zo nodige fijn luisterend oor!
Na de coronaperiode is ons winkelconcept weer open en kunnen de klanten dan hun eigen keuze maken uit de beschikbare producten.

Een belangrijke eis is dat wij onze voedselveiligheid op orde hebben en dat lukt.

Tijdens de jaarlijkse keuring die in mei 2022 plaatsvond, bleek de Voedselbank Gorinchem aan alle streng hiervoor opgestelde eisen te blijven voldoen. Net als de afgelopen drie jaar heeft de Voedselbank Gorinchem op het moment van inspectie, de maximale score van 100% weten te behalen. De Voedselbank Gorinchem mag dan ook het ‘GROEN’-certificaat, wat staat voor waarborging van voedselveiligheid, weer met een jaar verlengen. Het certificaat is een officiële waardering voor de manier waarop de Voedselbank Gorinchem voedselveiligheid beheerst. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft speciaal voor de Voedselbanken in Nederland een document opgesteld, om veilig met voedsel te kunnen en mogen werken. De Voedselbank Gorinchem is trots met deze resultaten, Topprestatie voor de vrijwilligers van de schoonmaakploeg en alle overige vrijwilligers die allemaal een onderdeel uitmaken van de controle en registratie van voedselketen.

Onze ruim 145 klanten (ca. 360 personen) kunnen er dus volledig op vertrouwen dat zij iedere week ‘voedsel veilige producten’ ontvangen. Onder onze klanten voorzien wij momenteel ook Oekraïense gezinnen van voedsel tot het leefgeld voor hen is geregeld.

Voor de Voedselbank Gorinchem blijft het een wekelijkse uitdaging om iedere keer weer mooie en vooral gezonden pakketten samen te stellen. Zo willen wij benadrukken dat wij afhankelijk blijven van geld donaties of producten, mede door de “too good to go” acties zien wij een terugloop in ontvangst van producten vanuit de supermarkten.

Woensdag 15 maart 2022:

Bedankt Plus Elbert van den Doel voor deze mooie opgezette actie!

Vorige week donderdag hebben alle 142 gezinnen van de Voedselbank Gorinchem tijdens de uitgifte een Plus-Boodschappenpakket mogen ontvangen. Dit kwam voor onze klanten als een grote verrassing. Naast de standaard wekelijkse boodschappen ontvingen onze klanten op die een groot en goed gevuld Plus pakket mee. Wat waren er weer veel dankbare reacties hierop na het ontvangen van een pakket!

Spaarkaarten voor deze Plus-Boodschappenpakketten zijn door klanten van de Plus tijdens het winkelen gedoneerd aan de Voedselbank Gorinchem, ook de Stichting Kindercentra Gorinchem (SKG) zorgde voor 22 extra kaarten, daarnaast heeft de Plus Elbert van de Doel zelf de kaarten aangevuld zodat alle klanten een pakket konden ontvangen.

Hierbij bedanken wij alle enthousiasten klanten van Plus, Stichting Kindercentra Gorinchem en de Supermarkt voor deze actie. Mooi om te zien hoeveel mensen, de klanten van de Voedselbank Gorinchem kunnen en willen helpen.

 

Zaterdag 26-02-2022:

Op de Voedselbank Gorinchem heeft de ‘afdeling intake’ een opnieuw ingericht kantoor gekregen.
Dankzij Pellikaan Onroerend Goed Beheer B.V. mocht de Voedselbank Gorinchem nieuwe kantoor spullen ontvangen. Zo kregen wij van hen, 5 bureau’s, 8 vergaderstoelen en 2 bureaustoelen.
Momenteel worden ook onze andere kantoorruimtes aangepakt op de Voedselbank. Hier zullen wij volgende week wat meer over delen. Wat fijn om onze ruimte’s een make-over te kunnen geven, hierdoor kan er nog fijner gewerkt worden.
Bedankt voor deze mooie kantoormeubelen, de Voedselbank Gorinchem is er erg blij mee en alles wordt al volledig in gebruik genomen.
Naast het tegengaan van voedselverspilling staat duurzaamheid ook hoog in het vaandel, daarom zorgt de Voedselbank Gorinchem dat er niks verloren gaat.
Want de meubels die er eerst stonden? Die zijn naar de Kringloopwinkel gebracht. Hopelijk wordt daar er weer iemand anders blij mee gemaakt.

Vrijdag 21-01-2022:

De actie van de Douwe Egberts-waardpunten voor de Voedselbank Gorinchem zijn ook dit jaar een heel groot succes!

De verzamelboxen stonden verspreid bij diverse locaties door heel Gorinchem, men kon gedurende de maand december de DE-waardepunten in deze boxen deponeren. Eind 2021 zijn de verzamelboxen geleegd en kon er begonnen worden aan het urenlange tel en sorteerwerk.
Het eindresultaat van deze actie is dit jaar verbluffend, de opbrengst blijkt namelijk bijna te zijn verdubbeld met opzichte van het jaar daarvoor. De Voedselbank Gorinchem telde namelijk maar liefst 252.000 D.E.-waardepunten, dat zijn echt enorm veel punten!
Dat er veel mensen mee hebben geholpen met deze actie was voor de Voedselbank Gorinchem al duidelijk maar ook dit aantal kwam toch als een blije verrassing binnen bij het bestuur en de vrijwilligers.
Bij de wekelijkse uitgifte van de pakketten op de donderdagmiddag wordt er alleen koffie uitgegeven als deze zijn opgehaald bij een supermarktactie of wordt gedoneerd. Door deze actie kunnen de klanten, die dit willen de komende maanden regelmatig een pak koffie meekrijgen.
De D.E.-waardepunten zijn inmiddels ingeleverd en wij over een aantal weken zeker 1000 pakken Douwe Egberts koffie kunnen ophalen. Douwe Egberts zorgt er namelijk voor dat met de opbrengst van deze D.E.-waardepunten worden omgezet in koffie.
De Voedselbank Gorinchem wil nogmaals de locaties waar de verzamelboxen hebben gestaan hartelijk bedanken en speciaal willen wij alle Douwe Egberts drinkende inwoners van Gorinchem en mensen van buiten daar buiten die de punten hebben verzameld bedanken, door jullie maken wij de aankomende maanden de klanten van de Voedselbank Gorinchem blij met lekkere koffie.
En we sluiten dit bericht af met een oproep, begin alvast met sparen! U kunt de waardepunten heel het jaar door voor ons inzamelen, de actie komt ook eind 2022 weer terug. U kunt ze heel het jaar al inleveren bij De Bibliotheek AanZet in de stad en bij de Voedselbank Gorinchem, ons adres is Schelluinsevliet 11.

Donderdag 6-1-2022:

De Voedselbank Gorinchem heeft het jaar met veel dankbaarheid afgesloten, wat hebben wij de laatste weken van 2021 mooie donaties mogen ontvangen.
Zo kwam COVEBO uit Tilburg op 30 december de Voedselbank Gorinchem bezoeken om 70 Kerstpakketten te doneren. Dit Uitzendbureau gevestigd op bedrijventerrein Katsbogten, langs de A58 kwam speciaal naar Gorinchem toe, om ons deze mooie en goed gevulde pakketten te schenken.
Onze vrijwilligers maken een mooie selectie van de inhoud van deze pakketten, zodat iedere klant van de Voedselbank Gorinchem gelijkwaardige artikelen ontvangt om mee naar huis te nemen. Dankzij deze gekregen pakketten kunnen we onze klanten van de Voedselbank Gorinchem wat extra’s meegeven.
Bedankt COVEBO voor jullie bezoek aan de Voedselbank Gorinchem. Met jullie mooie donatie maken wij heel veel klanten blij. Tijdens de uitgiftes van afgelopen donderdag is er al een deel uitgegeven, we kregen hierop al enthousiaste en dankbare reacties.

Vrijdag 31-12-2021:

Afgelopen donderdag werden de vrouwelijke klanten van de Voedselbank verrast door de Soroptimistclub Merwekring.
Zij kwamen een prachtige donatie van €1500,- brengen. Deze cheque werd overhandigd aan Arie de Bruin (Voorzitter Voedselbank Gorinchem).
Van dit mooie bedrag zijn er waardebonnen van De Douglas gekocht, zodat de vrouwelijke klanten van de Voedselbank Gorinchem, in de vorm van een luxer verzorgingsproduct iets voor zichzelf kunnen kopen.
Ondanks de moeilijke tijden, doet zo mooie traktatie aan jezelf vaak heel goed, de reacties van onze klanten waren dan ook heel positief.
Soroptimistclub Merwekring, bedankt voor deze mooie donatie, de klanten van de Voedselbank Gorinchem zijn hier heel dankbaar voor!