‘Het kan iedereen overkomen om in deze situatie te komen’ start deze klant van de Voedselbank Gorinchem onder het genot van een heerlijk bakje koffie. Tegenover mij zit een warme en hartelijke vrouw, moeder van 3 kinderen onder de 10 jaar.

De eerste keer dat zij bij de Voedselbank binnenkwam weet ze nog goed ‘ik werd in een warm bad ontvangen en ik zag veel vrijwilligers met een lach’. Deze moeder vertelt mij dat haar leven en financiële situatie een paar jaar geleden in negatieve zin snel veranderde ‘een slechte samenloop van omstandigheden noem ik het’. Ik ben er via, via op gewezen dat ik in mijn situatie gebruik kan maken van de diensten van de Voedselbank Gorinchem. Na een mail naar de Voedselbank volgde er heel snel een intakegesprek. ‘Je hele financiële zaakje wordt bekeken’. Of ze dit als vervelend ervaart ‘totaal niet’, ik schaamde me niet, misschien wat ongemakkelijk maar door het warme gevoel voelde ik me welkom.
Fijn dat er direct na het intakegesprek gebruik kon worden gemaakt van de Voedselbank. Voor dat moment was ze voorzien van eten ‘dat ging dus heel snel’ vervolgt ze, ‘fijn dat wanneer aan de bel wordt getrokken er direct naar passende hulp wordt gezocht’.

‘Mijn kinderen vonden het leuk om mee te gaan naar de Voedselbank’, ze legt ons uit dat haar kinderen altijd wat lekkers kregen ‘snoepjes, koekjes, chipjes, chocolade, ja zo kreeg ik ze wel mee’. We moeten er om lachen en ik vraag haar waarom ze de kinderen nu niet meer meeneemt naar de Voedselbank? Het blijkt dat ze sinds kort alle drie op school zitten ‘ik heb voor een ophaaltijd onder schooltijd gekozen om de boodschappen te halen, dit winkelt voor mij een stuk rustiger’. Op deze manier kan ik ook een gezellig gesprek voeren met de vrijwilligers in de winkel.

Of ze over alles zo tevreden is wat de Voedselbank aanbiedt? ‘Ik krijg momenteel per week zichtbaar minder boodschappen mee naar huis en dat terwijl mijn kinderen groter worden en dus meer nodig hebben.’ Ook doordat ik alleen gebruik kan maken op de vleesafdeling van de Voedselbank van Halal producten. Vlees is voor mij daarom soms beperkt, Halal vlees is namelijk niet iedere donderdag aanwezig.

Maar wat voorop staat voor deze moeder is: ‘we worden geholpen’. Er is zoveel extra’s, vooral voor de kinderen, heel veel georganiseerde activiteiten. Dit moeten de mensen ook echt weten: ’de Voedselbank is meer dan alleen het verzorgen van eten!’

Wil jij een bijdrage doen? Tot en met 30 oktober wordt jouw donatie verdubbeld door het Armoedefonds!