Harun Zazay, een goedlachse en zeer vriendelijk man komt langs bij de Voedselbank Gorinchem. Harun heeft zijn vrouw Marina meegenomen. Een prachtig en liefdevol stel zit tegenover mij en onder het genot van een kopje koffie raken we al heel snel in een diep en indrukwekkend gesprek.

Harun is gevlucht vanuit Afghanistan en woont sinds 2001 in Nederland. Samen met zijn vrouw Marina en vier kinderen wonen zij met plezier in de Gildewijk. Zij zijn op ieder gebied hele actieve inwoners voor de samenleving.

“Wij hebben het zelf goed en willen dat stukje brood wat wij kunnen missen, graag delen met anderen”. Harun geeft eigenlijk zelf al antwoord op de vraag, waarom hij de Voedselbank wil helpen. ‘’Het missen van dat stukje brood’’ heeft in dit verhaal zowel letterlijk als figuurlijk een betekenis. Harun regelt via Bakkerij Sultan, gevestigd aan de Koningin Wilhelminalaan, het brood voor de klanten van de Voedselbank. Er gaat zo vanuit de Bakkerij geen brood verloren, alles wat over is en niet is verkocht die dag krijgt een andere bestemming. “Deze bestemming is op de donderdag voor de Voedselbank Gorinchem”, Harun zegt dit op een bescheiden toon.

“Ik ben een brutale man”, Huran vult zijn zin verder aan en zegt lachend: “een brutale man in positieve zin, bedoel ik natuurlijk. Wij vinden het belangrijk om er voor onze medemens te zijn en op die manier kan ik veel regelen voor anderen die het nodig hebben.”
“Ik ken oorlog, ik ken honger en ik weet hoe het is om buiten te slapen op harde stenen”. Dat Harun dit niemand gunt, is mij al duidelijk geworden aan het begin van ons gesprek. Hoe Harun en zijn vrouw zo positief in het leven staan, daar hebben wij bij de Voedselbank veel bewondering voor.

In de eerste lockdown, kwamen Harun en Marina op het idee om ‘iets’ te doen voor de Voedselbank Gorinchem. Dat het idee een heel groot eindresultaat zou krijgen dat wisten ze niet van tevoren. “Wij hebben als gezin samen met andere bekenden uit ons netwerk 1900 flyers door de brievenbus gedaan. Tot aan Gorinchem Oost hebben wij vanuit de Gildewijk een oproep gedaan om producten in te zamelen voor de Voedselbank. Via verschillende wegen kwamen de producten binnen, ons hele huis stond vol!” Vertelt Harun over deze mooie actie. Hij heeft met deze actie heel wat meegemaakt, ervaringen die hem zelf ook sprakeloos maakte.

Op de vraag wat hij andere mensen wilt meegeven over wat zij moeten weten over de Voedselbank, antwoordt Harun zonder enige twijfel: “Dat de Voedselbank bestaat! Iedereen moet de Voedselbank kennen. Omdat je het zelf nodig hebt of omdat wilt helpen, het bestaan ervan moet bij iedereen bekend zijn.”

Een bescheiden man met creatieve ideeën en actieve houding, die zich samen met zijn vrouw inzet voor de Voedselbank, daar hebben wij bewondering voor! Ook dit zijn de mensen die wij nodig hebben om te blijven zorgen voor de klanten van de Voedselbank.