Misschien is Frans wel hét gezicht van de Voedselbank voor onze klanten. “Als je dit dan moet zeggen, dan wel samen met Mieke de Bruijn”, vult Frans snel bescheiden aan. Want samen ontvangen zij iedere donderdag de klanten tussen 11.30 en 17.00 uur en zorgen zij dat alle klanten goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen.

Frans is 57 jaar jong en sinds 2020 actief binnen de Voedselbank, waar hij verantwoordelijk is voor de klantcoördinatie en in het bestuur zit. De van origine Dordtenaar woont sinds 5 jaar in Gorinchem, waar hij ook actief is binnen de PvdA. Het van betekenis willen zijn voor diegene die het minder goed hebben zit er al heel lang in. Zo werkte Frans in het verleden o.a. bij het Leger des Heils. Zijn interesse in de politiek komt niet alleen tot uiting in zijn actieve lidmaatschap van de PvdA, maar ook in een andere passie: schrijven. Momenteel werkt Frans aan een boek over de Amerikaanse presidentverkiezingen.

Maar niet op woensdag en donderdag. Op die dagen is Frans druk met de Voedselbank. Op woensdag vooral met telefoontjes en op donderdag achter de balie. Daar heeft hij ook het meeste plezier in. Het contact met de klanten, een luisterend oor zijn voor wie het nodig heeft of een grapje voor wie daarvoor in de stemming is. Het geregel en de administratie hier omheen ‘kan hem gestolen worden’, zoals hij lachend toegeeft.

De hoeveelheid klanten die er momenteel iedere week bijkomen zijn voor Frans een grote zorg. Hij herinnert zich hoe hij in alle rust de 89 klanten wekelijks hielp toen hij in 2020 startte. Dit staat in schril contrast met de 164 klanten die er afgelopen donderdag voorbij de balie gingen. En het einde van die toename is zeker nog niet in zicht.

Hoe mooi het bestaan van de Voedselbank ook is, het is eigenlijk gewoon beschamend dat het nodig, verzucht Frans. Als er dan ook iets is dat Frans jou als lezer van dit verhaal op het hart wilt drukken, is dat: denk alsjeblieft eens na over wat jij kunt bijdragen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we veel mensen die het door omstandigheden even nodig hebben samen helpen.